Helleborus

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, wit met donkerder spikkels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (Helleborus niger).

 

Bijzondere Helleborussen

Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die laatste soort Helleborus hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen. Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals Helleborus. niger, en bladverliezende (o.a. Helleborus odorus), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren, zoals de Corsicaanse kerstroos (Helleborus argutifolius). Alle planten in de Helleborus Orientalis Groep hebben wintergroen blad. Een echt vroege vogel is de Helleborus ‘Early Purple’, een paars bloeiende plant waarbij de bloemen soms al in november verschijnen. ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen.

 

Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij!

bron: www.groenvanbijons.be